Januari: Rob Cross

Maandelijks kiest Dutch Darts Medium per maand op basis van de toernooien en resultaten een Speler van de Maand uit. Wij nomineren er 4 uit, en dan mogen de onze volgers in een poll stemmen wie zij de speler van de maand vinden.

Afgelopen maand bekroonde Rob Cross zich tot wereldkampioen in zijn debuutjaar bij de PDC. Ongekend natuurlijk. De finale werd op 1 januari 2018 gespeeld en daarom telt het toernooi voor ons mee bij de maand januari. ‘Voltage’ wist ook zijn debuut te maken op The Masters, waar de kwartfinales het eindstation was. Jullie kozen Cross als Speler van de Maand. Lees hieronder een nabeschouwing van de maand januari van de Engelsman.

World Darts Championship 2018
Rob Cross begon zijn debuut op het WK tegen de qualifier Seigo Asada. De eerste set ging zonder echte moeite de kant op van Cross. In de tweede set begon Cross opnieuw goed door een break te plaatsen, maar Asada deed hetzelfde vanaf 44. Hij wist de break te verzilveren waardoor hij op een setpoint kwam. Via een goede 87-finish kon Cross de stand weer gelijk maken waardoor er een beslissende leg kwam voor de setwinst. Via een break kon Cross de leg pakken. 121 ging uit via een 12-darter en de 2-0 stand in sets. De derde en mogelijk laatste set werd begonnen door ‘Voltage’. Asada wist direct een break te pakken via een 70-finish op tops. Via een knappe 120-finish op tops verzilverde hij die break ook nog. Via D8 kon Cross nog wat terug doen, en uiteindelijk bracht D16 hem weer op een gelijke stand. Via D8 wist Cross de wedstrijd te beslissen in zijn voordeel. Rob Cross verslaat Seigo Asada met 3-0 (3-1, 3-2, 3-2) in sets.

In de tweede ronde trof Cross landgenoot Michael Smith. Smith mocht aan de wedstrijd begonnen en deed dat door 70 uit te gooien. Met een 62-finish brak Smith naar 2-0 en pakte via D10 de eerste set. Smith begon goed aan de tweede set, want met een 88-finish brak hij Cross. Cross bleef rustig en knalde 164 uit voor de rebreak. Smith miste 3 keer D15, Cross profiteerde door via D18 zijn eigen leg te houden. Met een 109-finish maakte Smith er 2-2 van in de set. Met een 13-darter hield Cross zijn eigen leg en zette de stand op 1-1 in sets. Smith begon na de pauze goed door op een 2-0 voorsprong te komen in zijn eigen set. Cross brak via D10 meteen terug en verzilverde de break via D8. De beslissende leg in de derde set wist Cross ook te winnen waardoor hij de set van ‘BullyBoy’ afpakte. Via D5 wist Smith Cross te breaken in de eerste leg van de vierde set. Met een knappe 116-finish verzilverde Smith de break en kwam op 2-0 in de set van Cross. Cross miste D16 om zijn eigen leg te houden, Smith gooide D10 voor 2-2 in sets! Ook in de vijfde set kwam Smith 2-0 voor door 41 en 90 uit te gooien. Met een 13-darter pakte de nummer 13 van de wereld een 3-2 voorsprong in sets. In set 6 gingen alle 5 legs met de darts mee, waardoor het 3-3 in sets stond ondanks de 2 matchdarts van Smith. De beslissende set begon gelijk op, beide heren hielden hun eigen leg. In de derde leg miste Smith 3 darts op de dubbel, Cross profiteerde door 45 uit te gooien. In de vierde leg gooide Cross 2 keer 180 en pakte via D4 de wedstrijd met 4-3 (3-0,2-3,2-3,3-0,3-0,2-3,3-1) in sets. Beide mannen noteerden een gemiddelde van 103.

In de derde ronde was Daryl Gurney niet de tegenstander, maar John Henderson. Henderson verraste Gurney namelijk in de tweede ronde. Cross begon de eerste set weer fenomenaal. Henderson wist 1 legje te pakken maar werd volledig eruit gegooid door Cross. Hij pakt de eerste set met 3-1 en een gemiddelde van 110 tegenover 88 voor Big John. Ook in de tweede set was Cross scorend beter, zijn eigen legs wint hij gemakkelijk alleen Henderson wist zijn eigen legs te redden met een 101 en 109 finish waardoor er een beslissende leg aan te pas kwam. Wederom was Cross scorend de betere, Henderson kreeg 1 pijl op bull voor de set maar miste deze. Cross checkt vervolgens 45 met 13 en D16 voor een 2-0 voorsprong. In de derde set werd het spel van Cross zeer vlak, Henderson ging niet veel beter spelen maar kreeg de legs toegeworpen van Cross die met geluk nog 1 legje wist te pakken. Hendo wint deze set vrij gemakkelijk en bracht de spanning terug in deze wedstrijd. In de 3e set ging het scorend niveau van Cross weer omhoog beide spelers hielden hun eigen maar in de 3e leg pakte Cross de break naar een 2-1 voorsprong via een 102 finish. Hij hield vervolgens ook zijn eigen leg en maakte 3-1. De bekende handdoek werd nu in de ring geworpen door Hendo en Cross speelde deze wedstrijd zakelijk uit. Er kwam geen vuurwerk meer aan te pas en hij pakte de laatste set met 3-0 voor een plek in de kwartfinale!

In de kwartfinales was Dimitri van den Bergh de tegenstander voor ‘Voltage’. De eerste set ging in ‘nowtime’ naar Cross. In set twee wist Cross op een 2-0 voorsprong te komen, waarbij ook een break zat. In leg drie wist Van den Bergh terug te breaken, nadat Cross een 158-finish miste op de dubbel 19. Met een hele knappe 92 finish wist ”The Dreammaker” de stand naar 2-2 te brengen. In de decider miste Dimitri de bullseye voor een 87 finish, waarna Cross via de D16 de set wist binnen te slepen. In de derde set ging elke leg met de darts mee. Hierdoor wist Van den Bergh de set met 3-2 na zich toe te trekken. In set vier wist Dimitri, Cross direct te breaken na een super leg. 180-140-105, en uiteindelijk vond hij de D18 voor de leg. Deze break wist hij ook te verzilveren via D20. Doormiddel van een knappe 74 finish wist Cross zijn eigen leg te houden en zo in de set te blijven. In de vierde leg miste Van den Bergh een 151 finish op de D20, waarna hij nog eens 3 kansen kreeg op de D10, maar ook deze miste hij. Cross vond de D20 en bracht de stand zo weer na 2-2. In de decider was het Cross die aan het langste eind trok en toch nog de set wist te pakken. In de vijfde set was het wederom eenrichtingsverkeer. Van den Bergh kreeg geen enkele pijl op de dubbel, waardoor Cross de set met 3-0 wist te pakken. In de zesde set wist Van den Bergh meteen een break te plaatsen en deze ook te verzilveren. Nadat hij in de derde leg een 167 finish miste op de bullseye, wist Cross de D18 ook niet te vinden. Via 9-D8 wist ”The Dreammaker” de set met 3-0 te pakken. In set zeven hield Dimitri zijn eigen leg, waarna hij met een fantastische 134-finish Cross wist te breaken voor 2-0. Cross wist meteen terug te breaken via een knappe 72 finish. In de vierde leg was het eenrichtingsverkeer voor Van den Bergh. Die de set met een 11 darter (180-100-180-41) wist binnen te slepen. In de achtste set werd Cross direct gebroken. Van den Bergh wist de break ook te verzilveren, nadat Cross 4 darts miste op de dubbel. In leg drie wist Cross heel eenvoudig zijn eigen leg te houden. Doordat hij met zijn laatste dart de D8 wist te vinden pakte Van den Bergh de set. Zodoende gingen we naar de laatste set toe. In set negen wist Dimitri zijn eigen leg te houden via de D18. Cross wist ook zijn eigen leg te houden door de D6 te vinden met zijn laatste dat, nadat Van den Bergh een 132 finish miste. In de derde leg wist Cross te breaken via een knappe 89 finish. Dit wederom nadat de Belg 3 pijlen miste op de D16. Van den Bergh kreeg 5 pijlen voor de 2-2 maar miste deze alle 5, waarna Cross uiteindelijk de D1 vond om de partij te winnen en zo een plek in de halve finale te bemachtigen. Rob Cross won met 5-4 (3-0, 3-2, 2-3, 3-2, 3-0, 0-3, 1-3, 1-3, 3-1) van Dimitri van den Bergh.

De halve finale was een ware thriller, Michael van Gerwen was namelijk de tegenstander. Over de eerste 8 sets kunnen we simpel zijn, de set werd gehouden door de speler die hem was gewonnen, waardoor het dus 4-4 in sets stond. Cross begon de negende set goed door gelijk de scores weer terug te vinden en zo de druk op te voeren op Van Gerwen. Hij hield dan ook gemakkelijk zijn eerste eigen leg. Van Gerwen kreeg vervolgens een kans op 120 om zijn eigen leg te houden maar miste wederom een belangrijke finish. Cross gooide vervolgens tops met 1 dart voor een 2-0 voorsprong in de set. In de leg die hij zelf mocht beginnen kreeg hij door een afzwaaier met zijn laatste pijl in de wegzetbeurt geen pijl op de dubbel. Van Gerwen brak zodoende terug via dubbel 7 en pakte de break. Van Gerwen hield vervolgens zonder probleem zijn eigen leg en zo kwam er een beslissende leg aan te pas. Van Gerwen gooide daarin een ongelofelijke leg waarin hij na 9 darts op dubbel 16 stond. Hij miste wederom zijn eerste 2 darts op de dubbel, maar gooide met Cross op 86 voor de zoveelste keer dit WK met de laatste pijl uit in dit keer de dubbel 16 voor de set en een 5-4 voorsprong. In de tiende set leek het verzet van Cross gelijk al te zijn gebroken. Van Gerwen was gelijk weg in zijn eigen leg en stond na 12 pijlen op 58. Cross gooide vanaf 213 gelaten en bijna zonder te kijken 177. Wat echter niemand had verwacht is dat Van Gerwen wederom niet weet door te pakken door weer 2 pijlen op de dubbel te missen. Cross kon zodoende 36 uitgooien in 1 dart om de match nieuw leven in te blazen. De missers van Van Gerwen bleken cruciaal te zijn in deze set. Cross kreeg letterlijk een nieuwe energieboost en gooide gelijk een 11-darter in zijn eigen leg voor een 2-0 voorsprong. Van Gerwen hield vervolgens makkelijk de eigen leg. En zo kreeg Cross 1 kans in zijn eigen leg om een laatste set af te dwingen. Van Gerwen kreeg in die leg van Cross 9 pijlen vanaf 91 om terug te breaken. Maar weet door een voor zijn doen ongelofelijk aantal missers op de dubbel (6 op tops en D10) de break niet te pakken. Cross die al een pijl op de bull en twee op dubbel 8 kreeg pakte nu wel met de eerste pijl dubbel 4. Dit betekende dat we in een ongelofelijke thriller naar een laatste set toe gingen. In de beslissende set waren de eerste 2 legs meteen breaks. Vervolgens gingen er 6 legs met de darts mee. In de negende leg wist Van Gerwen via D12 te breaken, maar omdat de Nederlander 5 matchdarts miste maakte Cross er via een 52-finish 5-5 in legs van. Een allesbeslissende leg moest de doorslag geven wie naar de finale ging. Cross mocht in die leg als eerst voor de bull gooien om te beslissen wie mocht beginnen in de ‘last leg decider’ en gooide de single bull. Van Gerwen weet wederom niet te profiteren door niet minstens een single bull terug te gooien waardoor Cross de leg mocht beginnen. In die leg werd er triple om triple gewisseld. Cross kreeg als eerste de kans voor de wedstijd via 140 hij gooide triple 18 triple 18 maar miste de dubbel 16 aan de binnenkant. Van Gerwen kreeg een kans vanaf 108 voor de wedstrijd, hij gooide de triple 20 en 16 voor dubbel 16 maar wederom raakte hij weer niet de dubbel als het echt moest. Cross gooide met zijn eerste pijl dubbel 8 uit om deze waanzinnige wedstrijd te beëindigen.

In de finale trof Cross Phil Taylor, die zijn allerlaatste wedstrijd in Alexandre Palace zou spelen. Taylor won de bull, maar gaf het voordeel aan Cross. Cross begon goed aan de finale want hij gooide een 84-finish uit binnen 14 darts. Vervolgens wonnen beide heren hun eigen leg nog één keer. In de vierde miste Taylor 2 darts op de dubbel om 2-2 te maken, Cross gooide 47 uit voor een 1-0 voorsprong in sets. Taylor kon in zijn eigen leg 68 niet uitgooien, Cross strafte het af door D16 te gooien. Met een 68-finish verzilverde ‘Voltage’ de break. Taylor hield vervolgens via tops zijn eigen leg om in de set te blijven. In een spannende en belangrijke leg wist Cross met een 167-finish een 2-0 voorsprong in sets te pakken. Cross begon zijn eigen set wederom goed, want hij hield zijn eigen leg heel eenvoudig. Met een 52-finish brak Cross Taylor naar 2-0. Met wederom een hoge finish pakte Cross de set, met een 153-finish werd het 3-0 in sets! Cross zette zich in de eerste leg van de vierde set weg op D18, maar dankzij een 151-finish hield Taylor zijn eigen leg. Cross was even van slag en Taylor profiteerde optimaal. Met een 50-finish brak Taylor naar 2-0 in legs. Met een 80-finish pakte ‘The Power’ de set en kwam terug tot 3-1 in sets. Taylor begon fantastisch goed in de eerste leg van Cross door 2 keer 180 te gooien, uiteindelijke miste hij D12 voor de 9-darter. Toch verloor Taylor de leg omdat hij 3 darts op de dubbel miste, Cross profiteerde door 83 uit te gooien. Met een 11-darter brak Cross Taylor naar 2-0. Taylor miste een 153-finish op D18 om terug te komen, Cross kwam terug en gooide D8 voor een 4-1 voorsprong in sets! Ook wist Cross Taylor in de zesde set te breaken met een 52-finish. Via tops verzilverde Cross de break. Met een knappe 123-finish kwam Taylor terug tot 2-1 in legs, maar zag een leg later Cross 84 uit te gooien voor een 5-1 voorsprong. De eerste 3 legs gingen met de darts mee. Taylor miste een 161-finish op de bull om er 2-2 van te maken, Cross profiteerde net als gewoonlijk met een 93-finish om op een 6-1 voorsprong in sets te komen! Cross miste 2 kansen op de dubbel om te breaken, Taylor wist 47 uit te gooien om zijn eigen leg te houden. Met een 63-finish brak Taylor naar 2-0 in legs. Cross miste 3 kansen op de dubbel om terug te breaken, Taylor gooide D16 om terug te komen tot 6-2 in sets. Cross begon goed aan wat ‘zijn leg’ werd genoemd. Via tops kwam hij op een voorsprong, en wist Taylor te breaken via D16. Hij besliste het wereldkampioenschap via een fenomenale 140 finish waardoor Rob Cross in zijn debuutjaar wereldkampioen werd! Ongekend!

The Masters
The Masters begon voor Cross op vrijdagavond 26 januari waar Ian White de tegenstander was. Zeker in het begin van de wedstrijd liet de debutant op The Masters zien waarom hij één van de beste darters van het moment is. Een 167-finish voor de break ging uit terwijl White stond te wachten op 56. De kansen die White kreeg waren allemaal hoge finishes waarvan hij er drie wist uit te gooien, namelijk: 81, 91 en een mooie 136-finish. Meer zat er niet in voor White want Cross was duidelijk beter vandaag. Hij wist met 10-3 te winnen en noteerde een gemiddelde van 102,08.

In de kwartfinales was Mensur Suljovic de tegenstander van Cross, een speler die hij in de Premier League minimaal twee keer gaat treffen. Het was dus meteen een test voor Cross. Cross wist de eerste break op het bord te zetten waarna Suljovic dat gelijk weer ongedaan wist te maken: 3-3. Opnieuw wist Suljovic zijn eigen leg niet te behouden waarna opnieuw het wist goed te maken via een knappe 120-finish op 4-5 en een 78-finish op de 5-5. Daarna kwam de Oostenrijker pas echt los. Opnieuw een finish van boven de honderd bracht hem op een break voorsprong die hij niet meer weg wist te geven. Cross wist nog drie legs te pakken en via een hele mooie 136-finish wist Mensur het af te maken. Zo lag ‘Voltage’ er al in de kwartfinales uit.

Uiteindelijk wist Michael van Gerwen The Masters voor de vierde keer te winnen, door deze keer Raymond van Barneveld met 11-9 te verslaan in de finale.

In de maand februari zullen wij weer genoeg van Rob Cross gaan horen, want de eerste 3 speelweken van Premier League zullen gespeeld worden, de 6 UK Open Qualifiers staan op het programma en de eerste 2 Players Championship worden gespeeld. Genoeg om op vooruit te blikken!

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in