Maart: Gary Anderson

Maandelijks kiest Dutch Darts Medium per maand op basis van de toernooien en resultaten een Speler van de Maand uit. Wij nomineren er 4 uit, en dan mogen de bezoekers in een poll stemmen wie zij de speler van de maand vinden. 

Afgelopen maand wist Gary Anderson de UK Open en 2 Players Championships te winnen. Daarnaast bleef Anderson in maart ongeslagen in de Premier League. Jullie kozen Anderson als Speler van de Maand. Lees hieronder een nabeschouwing van de maand maart.

Premier League
Week 5
De vijfde week van de Premier League zou gehouden worden in Exeter, maar door de hevige sneeuwval en slechte weersomstandigheden werd de Premier League afgelast.

Week 6
Gary Anderson moest het opnemen tegen Daryl Gurney in week 6. De wedstrijd ging gelijk op en Anderson wist uiteindelijk in de vierde leg een break te plaatsen via D14. Via D16 wist Gurney direct weer terug te breaken waarna hij de stand gelijk wist te trekken via tops. Via een knappe 110-finish wist ‘SuperChin’ zelfs op een break voorsprong te komen. Hij verzilverde de break via D5. Beide heren konden hun legs behouden waardoor Gurney het eerste punt pakte. Uiteindelijk via D18 en D17 wist Anderson er nog een gelijkspel uit te slepen. De wedstrijd eindigde in een 6-6 stand!

Week 7
In de laatste wedstrijd van week 7 mocht Anderson het gaan opnemen tegen Raymond van Barneveld en Anderson. De Schot begon sterk via een break waarna Van Barneveld het direct weer wist gelijk te trekken. Via knappe finishes van 105 en 117 kon ‘The Flying Scotsman’ opnieuw een break voorsprong pakken, en ditmaal kon hij hem wel verzilveren via tops. Barney wist zich via tops en D16 weer terug te brengen in de wedstrijd. Via een 72-finish kon hij de eigen leg behouden waarna hij via D4 de break kon plaatsen wat tevens een matchpoint betekende. Het eerste punt voor de Nederlander was dus binnen. Hij kreeg maar liefst 5 matchdarts maar Anderson kon uiteindelijk terugbreaken via D2. Uiteindelijk wist Anderson er via een uitstekend getimede 144-finish nog een punt uit het vuur te slepen. Beide heren moesten genoegen nemen met een punt.

Week 8
In week 8 mocht Anderson het in zijn eigen land opnemen tegen Simon Whitlock. De eerste 3 legs gingen met de darts mee. In leg 4 wist Anderson 81 binnen 12 darts uit te gooien voor de break. Via D4 verzilverde Anderson de break en had daarmee een 4-1 voorsprong. Via D10 hield Whitlock keurig zijn eigen leg. Met een 59-finish kwam Anderson op een 5-2 voorsprong. Met een 13-darter hield Whitlock wederom zijn eigen leg. Met twee keer 180 en het gooien van D8 leverde Anderson een punt op. Met een 12-darter bleef de Australiër in de wedstrijd; 6-4. Met een 74-finish wist Anderson eindelijk weer eens een overwinning te behalen; 7-4. Anderson eindigde op een gemiddelde van 102,68, terwijl Whitlock zelfs een gemiddelde van 104,13 noteerde.

Week 9
In week 9 moest Anderson het opnemen tegen degradatiekandidaat Mensur Suljovic. Anderson begon uitstekend door de eerste 2 legs met een 74 en een 82-finish. Met finishes van 77,81 en 101 kwam Suljovic terug tot 3-3. Met een 14-darter brak Anderson opnieuw en met een geweldige 124-finish verzilverde de Schot de break. Vervolgens gingen de legs met de darts mee, waardoor Anderson er met de overwinning vandoor ging; 7-5.

UK Open
Derde ronde
De nummer vier van de wereld Gary Anderson mocht pas in de derde ronde beginnen van de UK Open. Hij leek een lastige avond te gaan krijgen tegen Robert Rickwood. de Schot moest in de beginfase een tandje bijzetten vanwege het sterke begin van zijn tegenstander. Maar na de start was het gevaar geweken. Anderson won ruim, heel ruim met 10-3.

Vierde ronde
In de vierde ronde was de snelle Ricky Evans de tegenstander. Anderson nam in het begin al een grote afstand van de Engelsman. In de eerste pauze stond het 5-0 en in de tweede pauze 7-3. Na de tweede pauze gaf Anderson geen leg meer af en won overtuigend met 10-3.

Vijfde ronde
In de vijfde ronde had Anderson de Nederlander Jermaine Wattimena geloot. Het begin was beter van Anderson; Hij kwam op een 3-1 voorsprong waardoor hij de eerste break had te pakken. De Nederlander vocht zich terug in de wedstrijd en kon via onder andere een 72-finish de achterstand ombuigen in een 5-3 voorsprong. Anderson kon profiteren van missers van Wattimena waardoor hij de stand weer gelijk kon trekken. Hij kon de tempoversnelling van de Schot niet bijhouden waardoor Anderson het uiteindelijk gemakkelijk kon afmaken; Hij wint met 10-7 van Wattimena.

Kwartfinales
De huidige wereldkampioen tegenover de nummer vier van de ranking. Cross wist scorend een stuk sterker te beginnen dan de Schot. Hij behield via D16 de eigen leg waarna Anderson na een sterke leg in 12-darts uiteindelijk 118 uitgooide. Cross wist na 15 darts niet uit te gaan waarna Anderson via een 110-finish een break plaatste. Via een 11-darter kon Cross weer terugbreaken. Tot aan de elfde leg ging de wedstrijd gelijk op. Vanaf dat moment sloeg Anderson het gat. 89 ging uit voor de break waarna hij die wist te verzilveren via tops. Via een 130-finish gaf Anderson de werelkampioen nog even de deksel op de neus waarna de wedstrijd was gespeeld. Via een 72- en een 45-finish beslissende Anderson de wedstrijd in zijn voordeel. Hij wint met 10-5 van Rob Cross.

Halve finales
In de halve finale was David Pallett de verrassende halve finalist. Anderson won vooraf de bull en mocht de halve finale beginnen. De eerste leg kwam op naam van Pallett, want met een 70-finish brak hij Anderson. Met een 56-finish brak Anderson terug naar 1-1. Anderson miste in zijn eigen leg een 68-finish op tops, Pallett profiteerde door met een 64-finish weer te breaken. Dit keer verzilverde Pallett de break wel door 68 uit te gooien voor een 3-1 voorsprong. De laatste leg voor de pauze ging naar de Schot die de stand op 3-2 zette. De eerste leg na de pauze was wat stroef bij beide mannen, maar het was toch Pallett die via D1 zijn eigen leg hield. Met een 68-finish hield Anderson knap zijn eigen leg in 14 darts. Met een 72-finish maakte Pallett het verschil weer 2; 5-3. Via D4 hield ook ‘The Flying Scotsman’ zijn eigen leg. Anderson wist in de tiende leg met een 80-finish te breaken naar 5-5. Met deze stand gingen de mannen voor de tweede keer pauzeren. Anderson had na de pauze weer het voordeel, omdat hij immers de bull had gewonnen. Voor het eerst in de partij kwam Anderson op voorsprong. Pallett maakte via D16 er 6-6 van. Met een 15-darter hield Anderson eenvoudig zijn eigen leg. Pallett gooide in zijn eigen leg 180 en checkte 68 voor 7-7. De laatste leg voor de pauze werd door Anderson gewonnen, die 80 uitgooide voor een 8-7 voorsprong. Na de laatste pauze van de partij pakte Anderson via een 105-finish een break en een 9-7 voorsprong. Via D4 verzilverde Anderson de break en had nog 1 leg nodig voor een plaats in de finale. Pallett miste 3 darts op de dubbel om zijn eigen leg te houden, Anderson strafte het af en pakte via D10 de overwinning; 11-7.

Finale
In de finale was het grote talent uit Australiër, Corey Cadby, de tegenstander. Cadby had het bullen gewonnen en dus mocht hij de wedstrijd beginnen. Hij begon een beetje stroef, waardoor Anderson direct de eerste leg pakte. In de volgende leg was Cadby echter wel scherp, want een 70-finish op tops zorgde weer voor een gelijke stand. Vanaf dit moment was Cadby enorm scherp, want nadat hij zijn eigen leg hield, wist hij Anderson in leg 4 te breaken dankzij een 11-darter: 3-1. Ook in de laatste leg voor de pauze kon de Australiër weer de legwinnende pijl uit het bord trekken, waardoor hij met een 4-1 voorsprong mocht gaan pauzeren. Gary Anderson kwam fris uit de pauze, want hij hield zijn eigen leg en wist daarna ook Cadby te breaken via dubbel 5. In de volgende leg miste Cadby de Bull voor een 121-finish, waarna Anderson 68 wegpoetste in 2 pijlen. Ook in de negende leg van de wedstrijd miste Cadby dubbels, waardoor Anderson via dubbel 16 op een 5-4 voorsprong kwam. Cadby begraafte de strijdbijl echter allesbehalve, want hij brak Anderson via een 13-darter weer terug voor een 5-5 stand. Na de tweede pauze nam Anderson het stokje weer over, door middel van het houden van zijn eigen leg en het breken van de leg van Cadby: 7-5. Finishes van 25 (Cadby) en 108 (Anderson) zorgden ervoor dat beide mannen hun eigen opvolgende legs hielden voor een 8-6 stand in het voordeel van de Schot. In de vijftiende leg kreeg Anderson één pijl op tops voor de 9-6 voorsprong, wat de knock-out zou kunnen betekenen, maar die miste hij. Vervolgens gooide Cadby knap 68 uit, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef: 8-7. In de volgende leg liet Cadby na 12 pijlen dubbel 14 over, maar Anderson gooide een hele belangrijke 70-finish voor de 9-7 voorsprong. Vervolgens wist ‘The Flying Scotsman’ Cadby te breaken met een hele knappe 91 finish, waardoor het ijs gebroken was. Hij speelde de laatste leg keurig uit en via dubbel 18 pakte hij zijn allereerste UK Open-titel!

Players Championships
Players Championship 3
Na een toernooiwinst op het UK Open voor Gary Anderson stond hij in Barnsley als winnaar na een lange dag darten. In de eerste ronde moest de Schot het opnemen tegen Terry Jenkins; Hij wist met 6-5 te winnen. In de tweede ronde wist hij met 6-4 te winnen van Gary Eastwood. Ook de derde wedstrijd werd gewonnen met 6-4 en ditmaal van Simon Stevenson. Hij kwam bij de laatste 32 de wereldkampioen Rob Cross tegen. Op papier een een geweldig affiche maar Anderson overklaste de nummer drie van de wereld met een whitewash: 6-0. In de kwartfinale versloeg hij Steve Hine, waarna hij in de halve-finale met 6-3 te sterk was voor Jamie Lewis. In de finale trof hij de nummer twee van de ranking en tevens landgenoot Peter Wright. Anderson begon de finale direct met een 180 en pakte de eerste break via D10. Hij kwam op 2-0 via D9. ‘The Flying Scotsman’ pakte opnieuw een break via een knappe 90-finish op de bull. Via D2 verzilverde hij de break opnieuw. Via een 76-finish pakte hij opnieuw een break en kwam op een matchpoint. Pijnlijk genoeg voor Wright maakte Anderson het in zijn eigen leg af: Anderson whitewashte ook de nummer twee van de wereld Peter Wright. Gary Anderson zette daarmee Players Championship 3 op zijn naam.

Players Championship 4
Ook tijdens Players Championship 4 kon niemand de Schot verslaan. Hij pakte namelijk dubbelslag in Barnsley. Anderson begon zijn toernooi met twee keer een 6-2 overwinning op Mark Dudbridge en Tytus Kanik. Bij de laatste 32 was de Schot met 6-4 te sterk voor Cristo Reyes. Bij de laatste 16 aangekomen was Rhys Griffin de tegenstander, het werd 6-1. In de kwartfinales versloeg Anderson Keegan Brown met 6-3. In de halve finales liet Anderson niks over van Dave Chisnall; het werd 6-1 met een gemiddelde van 106. In de finale was Jeffrey de Zwaan de tegenstander. De Schot begon erg goed door de eerste 3 legs in de finale te pakken, de Zwaan miste in de tweede leg 6 darts op de dubbel. In de vierde leg wist de Zwaan zijn eigen leg via D10 te houden. Met een 14 en 11-darter kwam Anderson op matchpoint; 5-1. Met een 58-finish brak De Zwaan terug naar 5-2. De Zwaan miste 1 dart op D16 om er 5-3 van te maken, Anderson strafte het af en pakte via tops zijn tweede titel in het weekend; 6-2.

Players Championship 5
Op 17 maart stond Players Championship 5 op het programma. Anderson begon met twee makkelijke overwinningen op Paul Rowley (6-1) en Davy van Baelen (6-1). Bij de laatste 32 was Anderson met 6-3 te sterk voor de Duitser Robert Marijanovic. Bij de laatste 16 was landgenoot Cameron Menzies de tegenstander, hij werd met 6-2 verslagen door ‘The Flying Scotsman’. In de kwartfinales was Michael van Gerwen de tegenstander. Van Gerwen versloeg Anderson met duidelijke cijfers; 6-1. Hiermee maakte de Nederlander ook een einde aan de ongeslagen reeks van Anderson van 27 wedstrijden.

Players Championship 6
Op 18 maart stond Players Championship 6 op het programma. Anderson begon in de eerste ronde met een magere 6-5 overwinning op Toni Alcinas. In de tweede ronde werd Anderson verrassend verslagen door ‘Rapid’ Ricky Evans met 6-4.

In de maand april zullen wij weer genoeg van Gary Anderson gaan horen, want er staan weer 5 speelweken van de Premier League op het programma. Daarnaast staan er ook 4 Players Championships voor de deur.

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in