April: Jonny Clayton

Maandelijks kiest Dutch Darts Medium per maand op basis van de toernooien en resultaten een Speler van de Maand uit. Deze maand was het een speler buiten de top 16 van de wereldranglijst. Jonny Clayton was volgens ons de speler die er in de maand april boven iedereen uitsprong. 

Afgelopen maand wist Jonny Clayton zijn eerste Euro Tour op zijn naam te schrijven. Daarnaast deed hij het ook erg goed op de vloer. Lees hieronder een nabeschouwing van de maand maart.

Euro Tours
German Darts Grand Prix
Het eerste toernooi dat voor Jonny Clayton op het programma stond in de maand april was de Euro Tour in München. Clayton begon in de eerste ronde en speelde daar tegen Home Nation Qualifier Rene Berndt. Clayton kwam 3-1 voor, maar zag Berndt terug komen tot 3-3. Tot 5-5 gingen de legs met de darts mee. In de laatste leg miste Berndt 3 matchdarts. Clayton kwam goed weg en pakte de overwinning via D4.

In de tweede ronde was wereldkampioen Rob Cross de tegenstander. Beide heren noteerden gemiddeldes van rond en over de 110 in de beginfase. Het ging gelijk op en beiden maakte geen fouten in de eigen leg. Clayton wist zijn eigen leg via een 161-finish te behouden voor de 2-3 voorsprong. Hij kreeg maar liefst 8(!) pijlen voor de break maar uiteindelijk kon Cross profiteren via D8. Uiteindelijk wist ‘Voltage’ in de negende leg te breaken vanaf 48 waarna hij het via D8 wist af te maken. Hij won met 6-4 van Jonny Clayton. Hiermee zat de German Darts Grand Prix erop voor ‘The Ferret’.

Austrian Darts Open
De tweede Euro Tour in de maand april was de Austrian Darts Open in Graz. Door de afwezigheid van Michael van Gerwen was Clayton voor de eerste keer geplaatst op de Euro Tour. Hij nam het in de tweede ronde op tegen Max Hopp, die in de eerste ronde Stephen Burton met 6-5 versloeg. De eerste 3 legs gingen met de darts mee. In de vierde leg brak Clayton met een 56-finish naar 3-1. Met een 84-finish verzilverde Clayton die break. Met een 15-darter brak Clayton opnieuw en stond zo op matchpoint; 5-1. Hopp gaf niet op en kwam terug tot 5-3. In de negende leg wist Clayton 61 uit te gooien voor een 6-3 overwinning op de winnaar van de German Darts Open.

In de derde ronde was James Wade de tegenstander. De eerste 6 legs werden allemaal gehouden door wie de leg begon. In de zevende leg wist Clayton met een 80-finish te breaken. Met een 13-darter wist Clayton die break te verzilveren voor een 5-3 voorsprong. Met een knappe 81-finish wist de Welshmen de wedstrijd in het slot te gooien. Clayton won 6-3 met een gemiddelde van 105,32.

In de kwartfinale was Ian White de tegenstander. White begon goed door zijn eigen leg met een 94-finish te houden. Clayton miste 5 darts op de dubbel, maar mocht terug komen omdat White 74 niet uitgooide. Via D1 maakte Clayton er 1-1 van. White miste een 130-finish op D5 om zijn eigen leg, via D10 wist Clayton naar 2-1 te breaken. In de vierde leg stond White na 9 darts op D8, maar miste 9 darts op de dubbel. Clayton kreeg nog wel de kans om er 3-1 van te maken, maar miste. White wist zijn tiende dart op de dubbel er wel in te gooien voor een 2-2 tussenstand en de break terug. Vervolgens gingen er 2 legs met de darts mee. Met een knappe 121-finish via de bull wist Clayton te breaken naar 4-3. Met een 16-darter brak White meteen terug. White miste 3 darts op de dubbel om zijn eigen leg te houden, Clayton brak opnieuw en kwam op een 5-4 voorsprong. Met een 60-finish won Clayton met 6-4 van Ian White.

In de halve finale stond thuisfavoriet Mensur Suljovic te wachten. Clayton mocht beginnen aan de wedstrijd maar wist zijn leg niet te behouden. Suljovic wist te breaken via een 73-finish op D18 en verzekerde die break via een knappe 113-finish op D18. Clayton wist via D8 zijn eigen leg te behouden. Hij kreeg drie kansen op de re-break maar Suljovic pakte de leg via D7. De vijfde leg was een slordige van beide kanten. Uiteindelijk was het Clayton die na 23 pijlen de leg binnensleepte. Na opnieuw een slechte leg van beide heren was het ditmaal Suljovic die na 23 pijlen de leg binnen sleepte via D10. Via een 11-darter wist Clayton het verschil weer terug te brengen naar 1 leg. Dit deed hij via een 84-finish op D12. Suljovic vergrote de voorsprong weer via D8. Via een 80-finish wist Clayton in het spoor te blijven. Via D8 wist Clayton dan eindelijk de break achterstand goed te maken, waarna hij via D10 op een voorsprong kwam. Suljovic wist er een decider uit te slepen via D10. Clayton was degene die aan het langste eind trok. Hij wist met 7-6 te winnen van Mensur Suljovic.

In de finale was het landgenoot Gerwyn Price die het opnam tegen Clayton. De wedstrijd ging heel lang gelijk op. Beide heren wisten elkaar meerdere keren te breaken maar de partij bleef steeds in evenwicht. In de tiende leg dacht Price weer een kans te krijgen om de break te verzilveren maar Clayton wist 120 uit te gooien waardoor de stand gelijk bleef: 5-5. ‘The Iceman’ kreeg twee pijlen op tops om weer een break te plaatsen maar dat lukte hem niet. Clayton kon profiteren via D12 voor de voorsprong. Hij wist via een 11-darter op een 41-finish via D16 een break te plaatsen. Hierdoor wist hij op een matchpoint te komen waaraan hij zelf mocht gaan beginnen. Driemaal wist hij in de eigen leg twee trippels in een beurt te gooien waardoor hij als eerste op een finish kwam. Hij wist 40 uit te gooien op D10 waardoor hij zich mag kronen tot Austrian Darts Open winnaar van 2018. Hij wint in de finale met 8-5 van Gerwyn Price. De finale is hieronder terug te bekijken.

Tekst gaat verder onder de video.

UK Euro Tour Qualifiers
European Darts Grand Prix
Op 6 april werd de UK Qualifier voor de European Darts Grand Prix gespeeld. Clayton nam het in de tweede ronde op tegen Jason Cullen. Cullen begon goed door de eerste leg meteen af te pakken van ‘The Ferret’. In de tweede leg miste beide heren veel dubbels, maar het was Cullen die met een 24-darter zijn leg hield. Met een 31-finish hield ook Clayton zijn eigen leg voor 2-1. Vervolgens gingen er 2 legs met de darts mee. Cullen miste 2 darts op D16 voor 4-2, Clayton profiteerde en brak via D4 terug naar 3-3. Met een 17,16 en 15-darter won de Ier 3 legs op een rij voor een 6-3 overwinning op Clayton. De Welshmen zal dus niet deelnemen aan de European Darts Grand Prix.

Dutch Darts Masters
Op dezelfde avond werd ook de UK Qualifier voor de Dutch Darts Masters gespeeld. Clayton speelde in de tweede ronde tegen Scott Darbyshire. Clayton begon fantastisch door de eerste leg met een 120-finish te winnen binnen 12 darts. Met een knappe 94-finish hield Darbyshire zijn eigen leg. Met 16,18,16,17 en 19-darter won Clayton 5 legs op een rij voor een 6-1 overwinning.

In de finaleronde was Stuart Kellett de tegenstander. Kellett begon beter aan de partij dan Clayton. Met een 116-finish brak Kellett en via D1 verzilverde de Engelsman de break voor een 2-0 voorsprong. Met een 82-finish hield Clayton zijn eigen leg. Kellett miste dubbels om zijn eigen leg te houden, met een 25-finish brak Clayton terug naar 2-2. Met een 13-darter hield Clayton zijn eigen leg. Met een 126-finish binnen 12 darts kwam Kellett op 3-3. Met een 80-finish kwam Clayton wederom op voorsprong. Met een 21-darter brak Clayton en met een fantastische 12-darter sloot Clayton de wedstrijd in stijl af; 6-3. Clayton kwalificeerde zich dus voor de Dutch Darts Masters in Zwolle.

Players Championships
Players Championship 7
Op 7 april stond Players Championship 7 op het programma. Clayton kreeg in de eerste ronde Terry Temple tegenover zich. Clayton wist meteen in de eerste leg te breaken met een 86-finish. Via D4 verzilverde Clayton de break. Tot 3-1 gingen de legs met de darts mee. In de vijfde leg wist Clayton voor de tweede keer in de partij te breaken. Met een 17-darter kwam Clayton op matchpoint; 5-1. Vervolgens gingen de legs met de darts mee voor een 6-2 overwinning voor Clayton.

In de tweede ronde was de Nederlander Vincent Kamphuis de tegenstander. Clayton begon de wedstrijd, maar de eerste 3 legs waren allemaal breaks. Zo stond Kamphuis dus 2-1 voor, Met een knappe 18-darter hield Kamphuis zijn eigen leg voor een 3-1 voorsprong. Toen gingen er 2 legs met de darts mee. Bij een stand van 4-2 in het voordeel van de Nederlander brak Kamphuis via D16 naar 5-2. Clayton knokte zich knap terug in de wedstrijd door een 15 en 16-darter te gooien voor 5-4. Via tops wist Kamphuis zijn eigen leg te behouden en won zo van Clayton met 6-4.

Players Championship 8
Op 8 april werd Players Championship 8 gespeeld. In de eerste ronde was Steve Lennon de tegenstander. Clayton begon goed aan de partij door al snel een 2-0 voorsprong te nemen. Die voorsprong wist de Welshmen niet vol te houden. Met een 16 en 18-darter kwam de Ier terug tot 2-2. Vervolgens gingen er 2 legs met de darts mee. In de zevende leg wist Lennon met een 13-darter te breaken. Lennon miste in zijn eigen leg 3 darts op de dubbel voor een 5-3 voorsprong, Clayton profiteerde en gooide D19 voor de rebreak. Vervolgens gingen er 2 legs met de darts mee en zo kwam er dus een beslissende leg. Clayton miste een 66-finish op de bull, Lennon wist de leg af te snoepen door een prachtige 107-finish uit te gooien voor een 6-5 overwinning. Zo zat Players Championship 8 er snel op voor de winnaar van de Austrian Darts Open.

Players Championship 9
Op 28 april werd Players Championship gespeeld in Wigan. Clayton speelde in de eerste ronde tegen Chris Quantock. Dat werd een eenvoudige 6-1 overwinning voor Clayton die een gemiddelde van 93,4 noteerde.

In de tweede ronde was de Spanjaard Jose Justicia de tegenstander. Clayton kwam al snel 2-0 en 4-1 voor en die voorsprong gaf hij niet meer weg. Met een 6-4 overwinning plaatste Clayton zich voor de laatste 32.

Bij de laatste 32 was Richard North de tegenstander. Clayton begon ontzettend goed door de eerste 3 legs allemaal te pakken. North kwam nog wel terug tot 4-3, maar zag Clayton de laatste 2 legs pakken met een 112 en een 46-finish voor een 6-3 overwinning.

Bij de laatste 16 nam Clayton het op tegen Ian ‘Diamond’ White. White kwam 2-1 voor, maar zag Clayton vervolgens 4 legs op een rij pakken voor een 5-2 voorsprong. White wist met een 13-darter terug te komen tot 5-3. In de negende leg miste Clayton matchdarts, White strafte het door D6 gooien voor 5-4. White wist in de tiende leg terug te breaken naar 5-5. In de beslissende leg was toch Clayton die de beslissende leg won.

In de kwartfinales was Michael van Gerwen de tegenstander. De eerste 3 legs gingen met de darts mee. In de vierde leg brak Van Gerwen met een 13-darter naar 3-1. Met een 76-finish brak Clayton gelijk terug naar 3-2. Met 6 perfecte darts wist Clayton uiteindelijk zijn eigen leg te behouden in 11 darts voor 3-3. Met een 18,15 en 11-darter pakte Van Gerwen drie legs op een rij voor een 6-3 overwinning op ‘The Ferret’. Uiteindelijk verloor Clayton van de winnaar.

Players Championship 10
Players Championship 10, dat op 29 april werd gespeeld, was het laatste toernooi in april. Clayton speelde in de eerste ronde tegen de Nederlander Ron Meulenkamp. Clayton kwam al snel 2-0 voor, maar Meulenkamp kwam sterk terug tot 2-2. Vervolgens gingen er 2 legs met de darts mee. In de zevende leg hield Meulenkamp zijn eigen leg met een 12-darter. Ook Clayton hield zijn eigen leg voor 4-4. Meulenkamp miste een cruciale 110-finish in zijn eigen leg, Clayton wist 120 uit te gooien voor de break. In de tiende leg miste beide heren veel dubbels, het was uiteindelijk Clayton die de wedstrijd afsloot met en 23-darter; 6-4.

In de tweede ronde was Kevin Burness de tegenstander. De eerste 6 legs gingen met de darts mee. In de zevende leg wist Clayton met een 15-darter te breaken. Met een 76-finish verzilverde Clayton de break voor ene 5-3 voorsprong. Vervolgens gingen de legs met de darts mee en zo won Clayton met 6-4.

Bij de laatste 32 wist Clayton met 6-1 te winnen van Paul Rowley met een gemiddelde van 105,3 en een dubbelpercentage van 60%.

Bij de laatste 16 won Clayton nog makkelijk dan in bij de laatste 32. Clayton wist namelijk geen leg af te staan aan Robert Owen. Clayton won de gewonnen legs in 15,19,17,14,14 en 18 darts.

In de kwartfinales was het wederom Michael van Gerwen die de tegenstander was. In een fenomenale partij won Clayton de eerste 4 legs in 14,12,12 en 12 darts. Clayton miste een 100-finish om er 5-0 van te maken, via D5 wist Van Gerwen zijn eerste leg te pakken. Met een 13-darter kwam Clayton op matchpoint; 5-1. Met een 15-darter hield Van Gerwen ook zijn eigen leg. Clayton miste in de achtste leg 3 matchdarts, Van Gerwen profiteerde optimaal en kwam met een 13 en 14-darter terug tot 5-4. In de tiende leg miste Van Gerwen de bull voor een 124-finish, Clayton wist 116 uit te gooien voor een fantastische 6-4 overwinning. Clayton noteerde een gemiddelde van 111, Van Gerwen eindigde op 103,5. Bekijk de hoogtepunten van de partij hieronder terug.

Tekst gaat verder onder de video. 

In de halve finale nam Clayton het op tegen Stephen Bunting. De eerste 5 legs gingen met de darts mee. In de vijfde leg wist Clayton via D13 naar 3-2 te breaken. Met een knappe 12-darter wist Clayton de break te verzilveren. Vervolgens gingen er 2 legs met darts mee voor een 5-3 tussenstand. In de negende leg miste Bunting 2 darts op de dubbel voor 5-4, Clayton wist met een geweldige 161-finish de wedstrijd met 6-4 te winnen.

In de finale was het jonge talent uit Nederland, Jeffrey de Zwaan, de tegenstander. Tot 4-4 ging de wedstrijd gelijk op. In de negende leg miste De Zwaan 3 darts op de dubbel om zijn eigen leg te houden, Clayton gooide D16 voor de break naar 5-4. Met een 15-darter brak De Zwaan gelijk terug. In de beslissende leg was het de Nederlander die als eerste op een finish stond. Uiteindelijk wist ‘The Black Cobra’ via D9 zijn eerste grote PDC-titel te pakken. Voor Clayton blijft het op 1 Players Championship titel staan. Bekijk de finale hieronder terug.

Tekst gaat verder onder de video. 

In de maand mei zullen wij weer genoeg van Jonny Clayton gaan horen, want de Dutch Darts Masters staat op het programma. Daarnaast zal Clayton ook mee gaan doen aan Players Championship 11 en 12. Eind mei staat de World Cup of Darts op het programma, Clayton zal waarschijnlijk samen met Gerwyn Price het land Wales vertegenwoordigen in Frankfurt.

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in