Mei: Michael van Gerwen

Maandelijks kiest Dutch Darts Medium per maand op basis van de toernooien en resultaten een Speler van de Maand uit. Afgelopen maand was het een speler die overduidelijk er bovenuit  stak; Michael van Gerwen is de naam. 

Afgelopen maand wist Michael van Gerwen de Premier League te winnen en daarnaast won de nummer 1 van de wereld ook nog twee Euro Tours. Lees hieronder een nabeschouwing van de maand mei.

Euro Tours
European Darts Grand Prix
Michael van Gerwen begon zijn European Darts Grand Prix tegen Alan Tabern in de tweede ronde. De Nederlander begon sterk via een 11-darter op een 85-finish. De break werd verzilverd via een 76-finish waarna Tabern zijn eigen leg kon behouden via een knappe 140-finish. Opnieuw via een 157-finish kon hij blijven aanhaken bij de Nederlander. Via tops kon hij breaken waardoor het gat was gemaakt. ‘Mighty Mike’ wist het via D4 af te maken. Hij won met een gemiddelde van 103 met 6-2 van Alan Tabern.

Bij de laatste 16 was Darren Webster de tegenstander. Van Gerwen begon erg zwak aan de partij waardoor Webster al snel een 3-0 voorsprong had. Met een 86-finish hield Van Gerwen zijn eigen leg. Met een fantastische 164-finish kwam Webster op 4-1. Vanaf dat moment ging de turbo aan bij de Nederlander en kwam op een 5-4 voorsprong met o.a. een hele belangrijke 137-finish. Webster maakte er met een 141-finish 5-5 van. De beslissende leg ging uiteindelijk met een 78-finish naar Van Gerwen toe.

In de kwartfinale werd vuurwerk verwacht, want Van Gerwen nam het op tegen Chisnall die zijn vorige partijen erg goed speelde. Van Gerwen begon uitstekend aan de wedstrijd door te beginnen met een 11-darter, gevolgd door een 13-darter. Chisnall en Van Gerwen verdeelden daarna de legs en zo stond het 4-3. De Nederlander mistte in de achtste leg twee pijlen om 5-3 te maken, maar was daartoe niet in staat. De Engelsman maakte 4-4 en mocht beginnen aan een belangrijke leg. ‘Chizzy’ gooide een leg met wisselende scores en mistte een pijl op de bullseye. Van Gerwen maakte 5-4 en leek te gaan winnen via een 9-darter. Hij mistte alleen de zevende pijl, maar maakte het af in 10 pijlen.

In de halve finales was Michael Smith de tegenstander. ‘Mighty Mike’ starte goed via een 12-darter op 66. Via tops wist hij de eerste break te pakken die hij kon verzilveren via D19. Via de D10 wist de Nederlander opnieuw een break te plaatsen en ook ditmaal verzilverde hij deze, maar dat ging niet zoals gebruikelijk. Van Gerwen stond na een uitstekende leg op 50 waarna hij gewoon drie pijlen kreeg om dit uit te gooien, maar hij koos voor de ultieme vernedering via de bull. Ook 86 ging nog uit op de D16 waarna Michael van Gerwen het via tops wist af te maken. Hij gaf geen leg weg aan Smith en won afgetekend met 7-0.

In de finale moest Van Gerwen het opnemen tegen de terugkerende James Wade. Van Gerwen pakte direct het initiatief af van Wade door een break te plaatsen via een 86-finish op D16. Via D16 wist hij de break te verzilveren waarna Wade knap via een 121-finish op de bull de aansluiting wist te behouden. Via de D6 behield van Gerwen de eigen leg waarna Wade via tops hetzelfde deed. Van Gerwen zette de toon in zijn eigen leg via een hele mooie 161-finish. Toch bleef Wade knap bij in zijn eigen legs via opnieuw tops. Via D16 en D14 maakte Van Gerwen het gat nogmaals een break groter waarna hij zichzelf via de D16 op een matchpoint zette. Michael van Gerwen wist de wedstrijd af te sluiten met een gemiddelde van boven de 110. Hij wint na een ijzersterk weekend de European Darts Grand Prix door James Wade met 8-3 te verslaan. Gefeliciteerd Michael!

Dutch Darts Masters
Michael van Gerwen begon zijn Dutch Darts Masters in de tweede ronde tegen Terry Jenkins. In de zevende partij kwam de viervoudig Dutch Darts Masters kampioen in actie, Michael van Gerwen nam het op tegen Terry Jenkins. Jenkins wist 64 niet uit te krijgen in zijn eigen leg, Van Gerwen wist via tops meteen te breaken. Met een knappe 86-finish wist Van Gerwen op 2-0 te komen. Met een 11-darter brak Van Gerwen opnieuw en verzilverde de break met een 15-darter; 4-0. Met een 41-finish kwam Van Gerwen op matchpoint. In de zesde leg miste Jenkins 6 darts op de dubbel voor zijn eerste leg, Van Gerwen gooide D8 voor een 24-darter en een 6-0 overwinning.

Bij de laatste 16 was het wederom Darren Webster die Van Gerwen tegen kwam. De eerste 2 legs gingen met de darts mee. Vervolgens brak Van Gerwen zijn tegenstander via D1 en verzilverde de break met een 100-finish. Tot 4-3 gingen alle legs met de darts mee. In de achtste leg miste Van Gerwen 2 darts op de dubbel, via tops brak Webster terug tot 4-4. Webster begon zijn eigen leg met 21 en Van Gerwen begon met 140 en 180, waarmee hij met een 15-darter opnieuw brak naar 5-4. In de tiende leg miste Webster twee darts op D19 voor een beslissende leg. Van Gerwen strafte het af door 80 uit te gooien voor een 6-4 overwinning.

In de kwartfinales was Kyle Anderson de tegenstander. Van Gerwen wist zijn eigen leg eenvoudig te winnen. In de tweede leg wist de Nederlander 100 uit te gooien voor de break naar 2-0. Met een 76-finish verzilverde Van Gerwen de break. Met een 52-finish wist Anderson op het scorebord te komen, nadat ‘Mighty Mike’ 3 darts op de dubbel miste. In de vijfde leg begon Anderson met twee keer 180, T19 werd ruim gemist. Uiteindelijk wist de Australiër de break ongedaan te maken met een 60-finish; 3-2. Anderson miste 1 dart op de bull voor 3-3, Van Gerwen gooide tops voor een 4-2 voorsprong. Anderson miste 3 darts op de dubbel, Van Gerwen gooide D8 voor de break. Met een 12-darter wist Van Gerwen met 6-2 te winnen.

De halve finale was de moeilijkste partij voor de Nederlander, het nam het op tegen Daryl Gurney. De Nederlander starte goed via tops waarna ‘SuperChin’ via een 82-finish op D16 gelijk wist te komen. Gurney daarna vielen er meerdere breaks achter elkaar. Gurney plaatste de eerste break waarna Van Gerwen dat gelijk ongedaan wist te maken via tops. Gurney wist opnieuw een break te plaatsen en ditmaal deed hij dat via een knappe 81-finish op D13. Hij wist de break dit keer wel te verzilveren via D12 nadat Van Gerwen kansen op de re-break had gemist. Van Gerwen wist opnieuw zijn dubbels niet te gooien waardoor Gurney wist te profiteren via opnieuw een break via D8. Hij wist zelfs op een matchpoint te komen via D6. Nu was het aan de Nederlander om zich te herpakken. Via een 72-finish op tops bleef de Nederlander in leven en via de D16 wist hij zelfs een break achterstand terug te pakken. Via D4 wist Van Gerwen op 6-5 te komen waardoor het weer een wedstrijd was. Hij stond nu nog één break achter en moest proberen er een decider uit te slepen. Via een 43-finish op D16 kwam die beslissende leg er. De Nederlander wist op het belangrijke moment een break te plaatsen en mocht nu gaan beginnen aan de beslissende leg. Via de D10 wist hij het te flikken. Michael van Gerwen weet een 2-6 achterstand om te buigen tot een 7-6 overwinning. Hij gaat ten koste van Daryl Gurney naar de finale!

In de finale was het Steve Lennon die verrassend de finale bereikte. De Nederlander mocht beginnen aan de wedstrijd en hij leek een stuk scherper te zijn dan in zijn vorige duel tegen Gurney. Hij moest de eerste leg nog weggeven doordat Lennon D16 wist uit te gooien maar vanaf dat moment ging het lopen bij de Nederlander. Via een 70-finish op D4 kwam hij gelijk waarna hij zijn voorsprong wist uit te breiden naar maar liefst 5-1. Je merkte dat ‘Mighty Mike’ vanaf dat moment wat scherpte begon te missen waardoor hij onbedoeld Lennon terug liet komen in de wedstrijd. Via een 87-finish wist hij een break goed te maken voor de 5-7, maar Van Gerwen was optijd wakker om het alsnog af te maken. Hij besliste de wedstrijd via D10 waardoor hij zich mag kronen tot de winnaar van de Dutch Darts Masters 2018.

Premier League
Week 14
In week 14 nam Van Gerwen het op tegen de wereldkampioen Rob Cross. Van Gerwen begon sterk aan de wedstrijd via een break. Cross kreeg een pijl op D18 om dit gelijk ongedaan te maken maar dat lukte niet. Van Gerwen kon de break verzilveren via tops. Via een 11-darter vanaf 76 wist hij opnieuw te breaken waarna hij ook deze break kon verzilveren via D16. ‘Voltage’ wist uiteindelijk zijn eigen leg te behouden via een 76-finish waarna de Nederlander hem weer de deksel op de neus gaf met een 144-finish op D12. Cross wist nog een leg te behouden maar ‘Mighty Mike’ was deze avond veel te sterk voor hem. Hij maakte het af in stijl via een 86-finish op de bull. Michael van Gerwen wint van Rob Cross met 7-2.

Week 15
Michael van Gerwen nam het in de laatste speelweek op tegen Gary Anderson. Via tops wist de thuisfavoriet uit Schotland direct te breaken via tops. Anderson kreeg meerdere pijlen om de break te verzilveren maar het was Van Gerwen die via D16 wist terug te breaken. Opnieuw kreeg de Schot een kans om direct te terug te breaken. Dit keer ging het mis op de bull vanaf 170 waardoor ‘Mighty Mike’ op een voorsprong kon komen via D18. Dit keer was het de beurt aan de Nederlander om te breaken. Hij kreeg de kans vanaf 160 maar het ging mis op tops. Anderson kon gelijk komen via tops waardoor het weer gelijk stond. Van Gerwen moest 170 uitgooien voor de eigen leg maar dit ging mis op de bull. Anderson profiteerde via een break op 121 waarna hij de break wist te verzilveren via D2. Van Gerwen verspilde opnieuw een kans vanaf 160 op tops waardoor de stand 4-2 was voor ‘The Flying Scotsman’. Van Gerwen bleef in het spoor via een knappe 104-finish op D12. De Nederlander wist terug te breaken via een 81-finish op de bull waardoor de stand weer gelijk was: 4-4. Van Gerwen kreeg een kans op 146 maar ook deze ging weer mis op de dubbel. Anderson profiteerde optimaal via een 56-break. Via een 112-finish wist de Schot het eerste punt binnen te slepen. De Nederlander sleepte er een beslissende leg uit via D6 die Anderson mocht beginnen. Van Gerwen was scorend minder waardoor het Gary Anderson was die het wist af te maken. Hij verslaat Michael van Gerwen met 7-5 waardoor hij zich weet te verzekeren van de halve-finales!

Halve finales
Een kopie van de halve-finale van het afgelopen WK met toen een grote verrassing als winnaar namelijk Rob Cross die Michael van Gerwen te sterk af was. Vanavond in een first to 10 legs format moesten de heren gaan uitvechten wie vanavond de finale wist te gaan halen. Cross moest afgelopen weekend in Zwolle verplicht rust houden vanwege een blessure. Of hij daarvan helemaal hersteld zal zijn zullen we snel genoeg zien. Van Gerwen wist in eigen land voor de vijfde maal op rij de Dutch Darts Masters te winnen, dus met zijn vertrouwen zal het wel goed zitten. Van Gerwen mocht aan de wedstrijd beginnen en deed dat sterk via een 12-darter op 84. ‘Voltage’ deed hetzelfde via D18. De Nederlander wist zijn eigen leg te behouden via een 61-finish op tops. Via een 68-finish op D2 plaatste hij de eerste break die hij wist te verzilveren via een 11-darter op D16. Cross bleef zijn niveau niet halen waardoor ‘Mighty Mike’ zijn voorsprong wist uit te breiden. De Engelsman wist via een 80-finish nog een legje te pakken waarna Van Gerwen hetzelfde wist te doen via een 96-finish op 7-2. Cross wist twee legs achter elkaar te pakken, maar ook de Nederlander deed dat en gooide onder andere een mooie 128-finish waardoor hij op een matchpoint kwam te staan. Cross deed wat terug door opnieuw twee legs te pakken door mede een 118-finish op de Bull. Van Gerwen wist zijn eerste matchpoint direct te benutten via een 70-finish op D16. Hij wint met 10-6 van de Wereldkampioen en staat in de finale!

Finale
De finale ging tussen de nummer 1 en 2 van de Premier League; Van Gerwen tegen Smith. De Nederlander mocht beginnen aan de finale en deed dat sterk via een 180-score. Hij wist zijn leg te behouden via een 12-darter via een 92-finish op D12. ‘Bullyboy’ kreeg een kans vanaf 127 op de bull maar dat ging mis. Van Gerwen wist te profiteren via opnieuw een 12-darter op D16 wat tevens een break betekende. Hij verzilverde de break via ditmaal een 11-darter op tops. Hij domineerde het begin van de finale met een gemiddelde rond de 130 wat echt fenomenaal is. Smith wist ditmaal zijn leg wel te behouden via D10. ‘Mighty Mike’ begon wat te kalmeren maar ook deze leg was via tops een prooi voor hem. Hij kreeg een kans via een 170-finish op de break maar dit ging mis op de bull. Smith moest 76 uitgooien om in zijn spoor te blijven maar dat mislukte op tops. Van Gerwen profiteerde via D8 wat opnieuw een break betekende. Via een 11-darter op D16 kwam hij op 6-1 met een gemiddelde van nog steeds boven de 120 was hij de finale volledig aan het domineren. Pijnlijk genoeg voor Smith kwam Van Gerwen ook nog op 7-1 via een break op tops. Via opnieuw een 11-darter op tops verzilverde hij de break . Smith wist wat terug te doen via een 125-finish waardoor de stand bij de pauze 8-2 in het voordel van de Nederlander was. Na de pauze kwam hij direct op een 9-2 voorsprong. Smith stond zeker niet slecht te gooien want ook een 104-finish ging uit voor ‘Bullyboy’. Van Gerwen kwam op een matchpoint via D10 waarna de wedstrijd natuurlijk gespeeld leek als dat niet al zo was. Het niveau daalde bij de Nederlander waardoor Smith zijn kansjes kreeg. Dit keer kon hij het doen via een 100-finish maar dat lukte niet. Van Gerwen gooide 144 niet uit waardoor Smith via D5 nog een leg wist binnen te slepen. Uiteindelijk wist Van Gerwen de wedstrijd te beslissen. Hij wint na een prachtige finale met een fantastisch niveau met 11-4 van Michael Smith. Michael van Gerwen noteerde het hoogste gemiddelde in een Premier League finale ooit namelijk 112.37.

World Series of Darts
German Darts Masters
De eerste World Serie of het seizoen stond op het programma. Van Gerwen was in de eerste ronde geloot aan Max Hopp. Hopp begon goed maar kon de eerste leg niet pakken, hij miste 2 darts op de dubbel en met een 71-finish brak Van Gerwen meteen. Met een 68-finish verzilverde Van Gerwen de break. Vervolgens gingen er 4 legs met de darts mee waardoor het 4-2 stond voor de Nederlander. Met een 130-finish wist Van Gerwen te breaken naar 5-2. In de achtste leg miste Van Gerwen 1 matchdart, Hopp gooide 78 uit voor de rebreak. Met dezelfde finish hield Hopp zijn eigen leg voor 5-4. Met een 68-finish wist Van Gerwen de wedstrijd toch nog binnen te slepen met een 6-4 overwinning.

In de kwartfinales mocht Van Gerwen het opnemen tegen Dimitri van den Bergh. De wedstrijd ging gelijk op met als hoogtepunt een 130-finish van de Nederlander. Toch was het Van den Bergh die de break voorsprong pakte in de 6de leg via D18. Hij wist via diezelfde D18 de break te verzilveren waardoor hij op een 5-2 voorsprong kwam. Via een 12-darter wist ‘Mighty Mike’ wat terug te doen, maar hij leek niet scherp genoeg te zijn. Van den Bergh wist daarvan te profiteren en wist te verrassen met een overwinning. Hij pakte de laatste drie legs waarna hij het via D16 wist af te maken. Hij won met 8-3 van Michael van Gerwen.

In de maand juni zullen wij weer genoeg van Michael van Gerwen gaan horen, want de World Cup of Darts staat op het programma. Daarnaast zal Van Gerwen de Euro Tours in Gibraltar, Kopenhagen en Hamburg. Ook staan Players Championship 13,14,15 en 16 op het programma, of Van Gerwen ook meedoet is nog onbekend.

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in