Prins en De Graaf denken na over PDC WK: ‘Een mooie promotie voor het vrouwendarts’

FOTO: Twitter @NDBdarts

Maandagmiddag liet de PDC belangrijk nieuws weten voor het aankomende WK darts in Alexandre Palace. Er kwam vooral duidelijkheid over het deelnemersveld. Zo werd er bekend gemaakt dat er twee vrouwen mee gaan doen aan het WK. De Nederlandse Aileen de Graaf en Sharon Prins zien het wel zitten. Lees hier meer. 

De eerste twee vrouwen die ooit aan het PDC WK van de mannen meededen waren Gayl King en Anastasia Dobromyslova. Aileen de Graaf en Sharon Prins, twee topdartsters uit Nederland, zitten ook na te denken om een poging te wagen. “Een mooie promotie voor het vrouwendarts” verteld Prins tegenover RTLnieuws. 

Sharon Prins wist afgelopen jaar Nederlands rankingkampioen te worden en zij mag haar dus de beste van Nederland noemen. Sharon begon in 2007 met darten: “In 2007 heb ik voor het eerst toernooitjes gegooid. Ik kwam erachter dat ik goed meekwam. Sinds vijf jaar doe ik mee aan internationale toernooien. Ik kan zeggen dat ik het heel aardig doe.” Ze zit er over na te denken om de stap naar de heren te maken door het kwalificatietoernooi voor het PDC WK te spelen, maar er is nog veel onduidelijkheid over het kwalificatietoernooi vindt ‘The Racing Angel’.

Aileen de Graaf loopt al jaren mee in de top van het vrouwendarts. Zo haalde ze twee keer de halve finales van Lakeside, het WK van de BDO waar De Graaf voor speelt. De Graaf begon ook in 2007 met darten en dat kwam mede door haar man: “Hij zat in de competitie en stelde voor om ook een keer aan een wedstrijd mee te doen. Dat deed ik, en won gelijk van een aantal mannen.”

Prins en De Graaf trekken veel met elkaar op en reizen meestal samen naar internationale toernooien. Daar zit ook het verschil met de PDC verteld De Graaf: “De rivaliteit is minder bij de dames. Het is bij ons gezelliger, dat is misschien wel een valkuil. We zitten eerst gezellig samen aan een tafel, en even later sta je tegenover elkaar.”

Het niveau van de vrouwen stijgt met de jaren met mee. “Aan het niveau zal het in ieder geval niet liggen. De beste mannen gooien gemiddeld 100, wij rond de 90 en we kunnen het sommige darters moeilijk maken. Leuk dat ze ons als vrouwen nu een kans geven”, aldus Prins.

Het verschil in aantal toeschouwers bij een toernooi bij de BDO en de PDC is erg groot. “Bij een toernooi bij de BDO komen ongeveer rond de 100 mensen kijken. Straks zit Alexandra Palace in Londen vol met duizenden dartsfans, dat is toch andere koek. Ik ben nog nooit in zo’n zaal geweest, het is daar volgens mij gigantisch rumoerig. Toch zou ze het ‘prachtig’ vinden om daar te staan. Ik kan goed tegen druk”, zei De Graaf tenslotte tegen RTLnieuws. 

Hoe geweldig zou het zijn als er een Nederlandse vrouw mee mag doen aan het PDC WK?

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in